Sinnemestring

LITT OM SINNE:

Sinne er en naturlig følelse som vi alltid vil føle i større eller mindre grad. Samtidig er det få situasjoner der sinne er en naturlig respons. Eksempler på situasjoner hvor sinne kan være en adekvat reaksjon er når noen prøver å skade deg, eller tråkke over dine grenser på tross av at du gir tydelig beskjed. 

Mange opplever sinne som en plutselig, sterk og ukontrollerbar følelse. Som lyn fra klar himmel blir man rasende, og situasjonen kan komme ut av kontroll. Gjennom bevisstgjøring av hva som ofte ligger bak dette sinne, gis klienten en mulighet til å bli kjent med disse følelsene. Dette er ofte følelser som avmakt, utilstrekkelighet, redsel eller tap av kontroll. Dette er følelser som mange har aversjon mot, da de opplevde disse følelsene som smertefulle som barn. Sinne er en effektiv beskytter når andre trigger våre gamle sår, i stedet for å utrykke den egentlige impulsen (følelsen eller behovet). Ved å feiloversette impulsene våre på denne måten vil kontaktevnen til oss selv og andre bli sterkt redusert.

FOR HVEM:

Utagere: For de som opplever at eget sinne mestres på en usunn måte slik at det kan gå utover andre, ting eller seg selv.

Ekspempler på utagering: kjefte og kritisere andre. Slå, sparke eller lugge andre. Kaste mobiltlf, fjernkontroller eller andre ting. Smelle, slå eller sparke i dører. Slå eller kutte seg selv. Eller på annen måte skade seg selv. Her viser forskning at mor lugger, klyper, dytter og slår mer enn far. 

Undertrykke: for de som mestrer sinne ved å holde tilbake impulser (følelser og behov). Dette er også en usunn måte å håndtere sinne på. 

Eksempler på undertrykkelse kan være: å late som alt er greit, bli taus og utilnærmerlig, overspise, ruse seg, bli særdeles aktiv, tenke sinte tanker om seg selv eller andre. Uten evne til å sette ord på følelser og behov. 

Eksempler på situasjoner som kan vekke sinne:
-Når andre oppleves som trege eller klønete i trafikken eller på andre arenaer.
-Når du opplever å få kritikk og kanskje kjenner deg utilstrekkelig, redd og hjelpeløs.
-Når du opplever å miste kontrollen.
-Når du skal rekke noe som er viktig for deg og barna ikke vil kle seg eller på annen måte ikke hører på deg.
-Når du opplever at andre ikke har den samme standarden som deg selv i forhold til orden, ryddighet og kontroll. 


Passer også for de som har vært i kontakt med leger, psykologer, terapeuter eller har gjennomgått sinnemestringskurs uten å ha oppnådd ønsket effekt.
1.jpg